sporten

Waarom sporten zo gezond is

Sporten is gezond, dat weten we allemaal. Maar waarom zijn sporten zo goed voor je? Daar hebben we een aantal redelijke logische redenen voor. In dit artikel bespreken we de meest belangrijke punten die ervoor zorgen dat sport écht goed is voor je!

 

Voordeel 1: Conditie verbeteren

Misschien wel het meest logische voordeel van het sporten. Je conditie verbeteren is één van de beste dingen die je kan doen voor je gezondheid. Het verschil tussen wat jij nu kunt en waar jij straks aan toe bent, zal enorm groot zijn als je je aan je sportieve doelstellingen houdt.

Hoewel je conditie niet ineens die van een topatleet zal zijn als je net begint, kun je je toch verwachten aan een geleidelijke verbetering. Met elke workout werk je wat aan je cardiovasculair systeem en verbeter je je conditie.

sporten

 

Voordeel 2: Verminder kans op hart- en vaatziekten

Deze reden gaat wat gepaard met het voordeel van je conditie verbeteren. Doordat je gaat sporten, verbeter je de werking van je hart. Hierdoor gaat je bloed beter doorstromen in je lichaam. Met als gevolg dat je minder kans loop op hart- en vaatziekten.

Dat is dan ook de reden waarom het vaak wordt aanbevolen aan ouderen om toch nog voldoende actief te blijven. Al is het een half uurtje per dag op de hometrainer, een minimum aan beweging kan de levensverwachting drastisch verhogen. Bekijk hier de beste hometrainers voor ouderen.

 

Voordeel 3: Sporten helpt om gewicht te verliezen

Hoewel voeding de belangrijkste pijler is om af te vallen – zeker in combinatie met gezonde afslankpillen – speelt beweging ook een grote rol. Je kunt er voor kiezen om af te vallen met behulp van de beste loopbanden maar je kunt ook gewoon regelmatig gaan wandelen.

Belangrijk om te weten als je wilt gewicht verliezen met sporten is dat er verschillende opties zijn waardoor je je calorieverbruik kunt maximaliseren. Je kunt kiezen voor een HIIT-training maar ook trainen op hartslagzones is een efficiënte manier om calorieën te verbranden.

Daarnaast zijn er nog de duurtrainingen die voornamelijk geschikt zijn om vet te verbranden. Uiteraard neemt zo’n training wel behoorlijk veel tijd in beslag. Maar als je echt van dat overtollig vet af wilt, is dit wel de beste manier van sporten.

 

Voordeel 4: Je krijgt meer energie

Sporten kost energie. Toch krijg je mentaal een enorme boost in energie na een sport-sessie. Dat komt door de endorfines die vrijkomen in je lichaam tijdens het sporten.

Die endorfines zijn dan ook de reden waarom mensen spreken van een runners high. Deze mensen zijn (positief) “verslaafd” aan de endorfines die vrijkomen bij het hardlopen.

Een andere reden waarom je meer energie krijgt als je regelmatig sport is dat je lichaam fysiek uitgeput raakt na een workout. Hierdoor ga je beter slapen. En beter slapen heeft als gevolg dat je gedurende de dag meer energie hebt.

 

Voordeel 5: Je lichaam gaat er beter uitzien

Misschien wel één van de belangrijkste redenen waarom mensen gaan sporten is om hun lichaam er beter uit te doen zien. Wat gespierder worden of gewoon een platte buik hebben, je zult er voor moeten gaan sporten.

Ook hierbij geldt dat je geen resultaat zult zien na 1 workout maar dat regelmatig sporten de sleutel is tot succes om je droomlichaam te bereiken.

Een combinatie van kracht- en cardiotraining is het effectiefst om zo snel mogelijk je droomlichaam te bereiken. Kies bijvoorbeeld voor een workout op de beste crosstrainers of een roeitrainer in combinatie met krachttraining in de sportschool.

 

 

Conclusie

Met deze 5 voordelen zie je ongetwijfeld wel in dat sporten echt voordelig is voor je mentaal en fysiek welzijn en dat je je erdoor heel wat beter door in je vel gaat voelen. Regelmatig sporten is de sleutel tot een lang(er) en gelukkig leven.